BSKYB Offices

London
p1

Story

Officially the UK’s Best Office, having been awarded the Best Corporate Workplace by BCO, Sky Central’s new campus houses Sky Central and Sky’s Believe in Better Building (BiBB), a multi-functional space for creativity and learning. Designed and built in under one year, BiBB was an exemplary project for Arup Associate’s “Unified approach” and was the first building in the UK to be designed in accordance with emerging Wellness certificate principles.

This mixed-use scheme comprised approximately 41,000m² of office space (Class B1a), studios, production and research and development facilities (Class B1b). The site was also home to a new Energy Centre; servicing facilities and bicycle parking.

We were appointed to deliver the reinforced concrete substructure and superstructure packages including all necessary ancillary and enabling works, plant and equipment.

37% embodied carbon reduction
h1

highlights

The structure

The primary structure was a 3-storey reinforced concrete frame which we constructed on a piled foundation, with stability being provided by six concrete cores and shear walls distributed evenly through the building. Pile caps were designed as tapered thickenings in the slab and poured integrally with it to reduce overall build time. The use of prefabricated reinforcement cages also sped up the process.

Above level 2, the perimeter columns and walls within the core areas extended up to roof level. The roof was a long span structure with primary steel beams spanning 27m and timber fins at 1.5m centres, spanning 18m and 21m, to support a lightweight roof deck and skylights.

4D programming

BIM was central to the smooth running of the project and enabled design and construction to take place within a tight timetable. Arup originated the BIM model as a federated model, and this was utilised by the project team for 4D programming to plan logistics strategies on this very tight site.

Energy Centre

The Energy Centre to the south of the site was a steel frame construction with composite metal decking and a reinforced concrete topping.

Sustainability

We worked with Arup to reduce the impact of concrete by using 40% PFA cement replacement and 100% stent secondary aggregates in the concrete substructure. This reduced embodied carbon by 37%. This contributed to the overall sustainability of the building which exceeded the client’s targets for operational and embodied carbon and achieved BREEAM 2011 ‘excellent’ environmental rating.

Project
BSKYB Offices
Architect
PLP Architecture
Engineer
Arup
Contractor
Sectors
Commercial
Services
Substructures
Superstructures
Location
London
Status
Completed
Project summary
Project summary
Project
BSKYB Offices
Architect
PLP Architecture
Engineer
Arup
Contractor
Sectors
Commercial
Services
Substructures
Superstructures
Location
London
Status
Completed

Please Upgrade Your Browser.

Unfortunately, Internet Explorer is an outdated browser and we do not currently support it. To have the best browsing experience, please upgrade to Microsoft Edge, Google Chrome.

Upgrade
By clicking “Accept”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.