UCL East Marshgate

London
p1

Story

Located on London’s Queen Elizabeth Olympic park and not far from the London Aquatic Centre, the new UCL East campus provides another fine example of exposed concrete as well as a world-class academic facility. The building is due to be completed in time for the 2022/23 academic year.

We were appointed to construct the substructure for a nine-storey concrete frame featuring (special finish) exposed concrete walls, columns, soffits, and stairs both externally and internally. Four large scale cores were constructed using Doka’s SKE50 system as well as Peri’s RCS Max jump form system.

Substructure works included the design and installation of ‘flying props’, an RC basement slab and lining to the walls of ground floor, pile caps, ground beams and drainage works.

So that the building would look monolithic, the architects wished it to be constructed in situ. Building in situ provided a range of buildability challenges which we were able to over come through a combination of excellent planning, supplier collaboration and the exceptional workmanship of our highly skilled tradesmen and women.

1,000sqm of Solar Panels
1,500 Cycle Spaces
560sqm of Green Roof
4 Cores
h1

highlights

Timber effect concrete finishes

The exterior of the building over the “fluid zone” (from the ground floor to the second floor) features architect-designed “timber effect” concrete wall panels. Special pigments were also added to create a light brown wood effect and we commissioned elastic formliners (made in Germany by Rekli) to give the impression of the concrete having been case against timber. We also worked closely with Peri to design a bespoke system of “vario” panels which supported the use and reuse of the Rekli formliners across several zones of the building.

Concrete UCL branding

We commissioned concrete “UCL” lettering and portico from a specialist offsite fabricator and installed UCL branding in two locations on the exterior of the building against a contrasting abraded concrete background.

Double height atrium walls

The building was designed to look monolithic and to feel Cathedral-like internally with a double height central atrium from the ground floor to level two. This involved several large-scale vertical elements (double and triple height) and with the collaboration and support of specialist formwork suppliers (Peri) we were able to cast a 9mdouble-height wall which helped to create a monolithic effect by hiding the edges of slabs, soffits and upstands. A very high standard of finish was achieved throughout.

Sustainability

UCL is committed to ambitious sustainability goals, a key part of which was to ensure their buildings achieve net zero carbon emissions. To reduce embodied carbon within the concrete we selected a blended concrete mix with 40% GGBS/cement replacement. The pilers were able to use 70% GGBS which meant that the project was able to achieve over 50% GGBS use overall.

Project
UCL East Marshgate
Architect
Stanton Williams
Engineer
AKT II
Contractor
Mace
Sectors
Public
Services
Substructures
Superstructures
Location
London
Status
Current
Project summary
Project summary
Project
UCL East Marshgate
Architect
Stanton Williams
Engineer
AKT II
Contractor
Mace
Sectors
Public
Services
Substructures
Superstructures
Location
London
Status
Current

Please Upgrade Your Browser.

Unfortunately, Internet Explorer is an outdated browser and we do not currently support it. To have the best browsing experience, please upgrade to Microsoft Edge, Google Chrome.

Upgrade
By clicking “Accept”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Cookie Consent and Privacy Policy for more information.